Events on Island Pašman and Ugljan

Ždrelac je malo otočno, ribarsko mjesto. Naziv je dobilo po uskom prolazu, Ždrilu, a kojim je otok Ugljan razdvojen od otoka Pašmana.

Lady of Snow

Zavjetna crkva Gospe od Sniga smještena je u morskom tjesnacu Ždrelac između otoka Ugljana i Pašmana. Blagdan Gospe od Sniga slavi se svakog 5. kolovoza od daleke 1514.godine. Unutrašnjost crkve s glavnim oltarom ima četiri mramorna stupa, u kojemu je svetište. Crkva ima pet oltara; glavni posvećen zaštitnici crkve Gospi od Sniga, a ostala četiri posvećena su Rođenju blažene Djevice Marije, Sv. Asunti, Sv. Andriji i Sv. Nikoli. Svojim stilskim odlikama crkva odaje barokni stil 17. stoljeća i predstavlja vrijedan spomenik kulture na ovom području, zato je odlukom komisije pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Splitu 1982. godine stavljena pod zaštitu države.

Svake godine se ispred crkve u Kukljici okupe mještani i gosti na brodicama i u procesiji se voze do crkve Gospe od Sniga

 

Kaly fisherman nights

Kualjske ribarske noći su tradionalna fešta koja se održava na otvorenom u Kali. I pored niza drugih fešti te ribarskih noći, ova je fešta najupečatljivija ribarska noć koja se održava svake godine početkom kolovoza sa vrlo bogatim programom. Traje u nizu više dana te je prava atrakcija za brojne posjetitelje i goste. Svatko će naći jedan dio ribarskog ugođaja, mediteranskog podneblja koji će mu ostati u trajnom sjećanju.

Kali i njegovi ljudi od davnina duboko su vezani za ribe i ribanje a slijedom razvoja turizma i turističke ponude oni su spojili i jedno i drugo što je kao splet novih okolnosti obogatilo cjelokupnu turističku ponudu mjesta.

 

Summer Carnival in Ždrelac

maskare ili Vela Gospoja, kako je još zovu u Omišlju, blagdan je kojim se 15. kolovoza slavi uznesenje Blažene Djevice Marije kojoj je posvećena i Ždrelacska župna crkva. Dan uoči blagdana u crkvi se iznad velikog oltara napravi maskare: na metalni obruč privežu se grozdovi, smokve i kruške, tj. prvo voće koje se tako prikazuje u čast Majki Božjoj (‘Sta Maria – maskare).

Mladići pak i dovili). Bandiru su svake godine iznova radile žene i to za tri različite prilike: identične su za koledvu i veli pir, dok je za stomorinu drugačija. Dečki bi je u noći uoči blagdana u tišini podizali na Placi pomoću konopaca zategnutih u križ i vezanih na krovovima, dok bi djevojke pomagale vezati na konope dodatne facole i voće. BandiraBandira prikazuje Majku Božju, Mariju ili Stomorinu, kako s anđelima (facoli) leti u nebo. Mladići čuvaju Stomorinu i nekada su je sklanjali ako se spremalo nevrijeme, a zatim opet postavljali. maskare je visjela dva dana, na Velu Gospoju i na Rokovu, a taj drugi dan se pod Stomorinom tenca. Običaj se zadržao do danas, s time da se koristi već pripremljena bandira u čijoj postavi sudjeluju mladi, a zajedno s feštom na Rokovu poprima izričaj turističke atrakcije.

 

Škraping

Nakon vrlo popularnog trekkinga, u svijet hrvatskih adrenalinskih sportova ušao je škraping – trčanje i brzo hodanje po britkim i strmoglavim obalnim stijenama. Ime dolazi od dalmatinske rječi škrapa – oštro kamenje. Prvi Škraping održan je 2006.

Fotografije preuzete sa: www.skraping.hr

Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez, treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britko stijenje, naći lokalne puteljke i sve to kroz najteže rute koje će im izabrati i označiti organizatori utrke. Utrka se dijeli da dvije kategorije Ultra-težu dužine 42 km i Light-lakšu dužine 21 km, te je konačni poredak odvojen za žene i muškarce.

 

Events

Follow us www.facebook.com/apartmaniGrget