Ždrelac

Ždrelac je malo otočno, ribarsko mjesto. Naziv je dobilo po uskom prolazu, Ždrilu, a kojim je otok Ugljan razdvojen od otoka Pašmana.

Ždrelac je naselje na Pašmanu, jednom od otoka zadarskog arhipelaga koji je s Biogradom povezan trajektnom linijom. Nastalo je oko crkve sv. Luke i proširilo se na nekoliko uvala i brežuljaka uključujući i novo naselje blizu mosta.

Nazvan je po uskom prolazu na čijem se kraju i nalazi, Ždrilu, a kojim je otok Pašman razdvojen od otoka Ugljana. Ždrelac se nalazi na sjecištu pomorskih putova za izlete po okolnim otocima i kornatskom arhipelagu. Atraktivno je odredište za nautičare i zaljubljenike u sportove na vodi.

Preko morskog tjesnaca, koji razdvaja otoke Ugljan i Pašman, 1973. izgrađen je 210 m dugačak most, uz koji je veliko vikend naselje. Prostrana uvala uz tjesnac sidrište je brojnih jahti na putu od kopna do Kornata.

Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Na regionalnoj je prometnici.

Atraktivni prolaz Ždrelac i razvedena obala s lijepim pješčanim plažama čine ovo mjesto izuzetno privlačnim za odmor. Lijepe plaže i čisto more privlače turiste i vikendaše pa je Ždrelac omiljeno izletište Zadrana.

Znamenitosti

Ćokovac

Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovcu kod Tkona na otoku Pašmanu sagradio je biogradski biskup Teodorik 1059. godine na temeljima ranije bizantske utvrde i starokršćanske crkve.

Ćokovac je jedini aktivni samostan benediktinaca u Hrvatskoj i poznato glagoljaško središte.

Po mletačkom razaranju Biograda u 12. stoljeću benediktinci dolaze na Ćokovac i grade novi samostan. U 14. stoljeću samostan je oštećen, ali su ga benediktinci ponovo izgradili i pregradili crkvu u gotičkom stilu. Crkvu krasi oslikano gotičko raspelo s početka 15. stoljeća.

Godine 1808. samostan je ugašen i ponovo oživljen 1965. Naziv "Ćokovac" dolazi od riječi "ćok", što je naziv u lokalnom dijalektu za pticu kos.

OSTALE ZNAMENITOSTI

Među zadarskim otocima Pašman zauzima vodeće mjesto kad je riječ o sačuvanim srednjovjekovnim umjetničkim spomenicima među kojima se ističu:

Franjevački samostan Sv. Duje u Kraju – osnovan je 1390. godine u gotičkom stilu sagrađen da bi doživio predgradnju u renesansnim oblicima sredinom 16. stoljeća, kao važan spomenik kulture. U samostanu je klaustar, renoviran u 17. st. u baroknom stilu, slika Bogorodice s malim Isusom iz 15. st. , te muzej s eksponatima koji govore o povijesti otoka.

Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na Čokovcu kod Tkona – osim crkvene djelatnosti slavi se i kao oaza narodne pismenosti (središte glagoljaštva – starohrvatskog narječja i pisma). Samostan je sagrađen u romaničkom stilu u 12. stoljeću, temeljito prerađen u gotičkim oblicima tijekom 14. stoljeća do sredine 15. stoljeća.

Od najvažnijih književnih spomenika su: “Pašmanski brevijar” iz 14. stoljeća i “Tkonski zbornik ” iz 16. stoljeća, kao dva najvrjednija glagoljska rukopisa.

  • Crkva sv. Roka – Pašman
  • Crkva sv. Tome – Tkon – spominje se u XI. st., župna crkva sagrađena je 1742.
  • Crkva sv. Ante – Pašman
  • Crkva – Neviđane
  • Crkva sv. Luke u Ždrelcu se spominje daleke 1289. g. U današnju crkvu je utkana bogata povijest ovoga mjesta.
  • Crkva – Mrljane
  • Crkva – Banj

Događanja

Družite se s nama na www.facebook.com/apartmaniGrget